POSTS

Oprava regulátoru TECH ST-480 zPid


POZNÁMKA

Množí se dotazy na opravy regulátoru. Pokud si na opravu netroufáte sami, ozvěte se mi na jan@zitnik.org Pokud se chcete zaptat jaký kondenzátor, je to v návodu. Pokud nevíte kde jej zakoupit, zkuste google. Vše je v návodu uvedeno.


Pokud jste majitelem automatického kotle na tuhá paliva s řídící jednotkou polské firmy TECH (CS-480 zPid, CS-707, CS-48 a další), možná jste se setkali s chybou “Příliš vysoká teplota mosfet”, případně “Příliš vysoká teplota regulace ventilátoru”. Jedná se o pravděpodobné “kurvítko” firmy TECH, protože o této chybě vědí všichni výrobci kotlů a všechny montážní firmy těchto kotlů. Jejich stanovisko je stejné - vadná řídící jednotka, jako řešení nabízí repas za cca 3000 nebo koupi nové jednotky.

Tato chyba se mi stala o vánocích, nikdo neměl tuto jednotku jako náhradní skladem a ti co by ji poskytli (výrobce kotle), měl pro jistotu podnikovou dovolenou. Nikdo ale nechtěl poskytnout informace, co se repasuje ani v čem je problém.

Je nejvyšší drzost prodávat kotel bez servisu 247, obzvlášť v zimě, kdy si dům v mrazech bez vytápění nedokážu dost dobře představit. Čekal bych asi 10 dní než by se mi jednotka vrátila zpět.

Celý problém spočívá ve vadném svitkovém kondenzátoru, který spolu s pár rezistory a MOSFET tranzistorem (bez chlazení) reguluje otáčky střídavého asynchronního motoru ventilátoru. Začínající problém lze z počátku zpozorovat tak, že se ventilátor nerozběhne v nejnižších otáčkách (1%) - je potřeba ho ručně roztočit.

Oprava

Po rozebrání regulátoru (4x křížový šroub, stáhnout otočný volič, povolit matici na osce voliče) Odkrytý CS-480

Horní deska drží na distančních sloupcích (4x křížový šroub) a dvou konektorech, které se odpojí ze spodní desky. napájecí dvoulinka je natvrdo :-) Vadný kondenzátor CS-480

Označený svitkový kondenzátor je vadný. Po přeměření měl cca 600nF. Správná kapacita má být 1µF (1.0M/275VAC X2). Tyto kondenzátory se vyrábějí ve dvou pouzdrech, s roztečí 27.5mm a 22.5mm. DPS je připravena pro oba rozměry. Po výměně: Nový kondenzátor CS-480

Cena kondenzátoru je cca 15 korun. Neřeším finanční stránku ani náročnost opravy, co mě dost děsí je ale fakt, že neexistuje žádná podpora od výrobce, případně servisních partnerů. Člověk asi umrzne, až odejde podavač nebo jiný díl o víkendu.

Ps: perfektní polská práce (SMD kondenzátor připájený na pinu a drátu visí ve vzduchu). Ty hroudy cínu ani nekomentuji. Polské pájení CS-480

Budiž plamen!

CS-480

Zpětná vazba

Napište mi prosím email na jan@zitnik.org, jak oprava dopadla. Děkuji